Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2014 16:27 - Умението да се създава хармония от аромати се нарича парфюмерия.
Автор: parf Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 3780 Коментари: 13 Гласове:
1



Умението да се прави качествена парфюмерия е свързано с изкуството да се създава хармония от аромати и различни уханни вещества, опаковани в маркови флакончета, шишенца и кутийки с изящен дизайн, имащи преди всичко търговско предназначение - да се разпространяват сред потребителите и ценителите, подбирани според техните индивидуални предпочитания.

 

Какво всъщност е парфюмерия?

imageПонятието "парфюмерия" идва от френски език - parfumerie или още от латински -  per fumum — което има значените "през дим" (може би заради аналогията, че се потапяме в облак от ароматите на своя парфюм, оставащ след нас). Но освен това е и цялостен отрасъл в икономиката на отделна страна, но и в международен мащаб.  Занимава се с проучване, производство и търговия на парфюмерийни продукти и изделия, прилагани за ароматизация на нещо си - човек, помещение, процес, автомобил ...

 

Видове парфюмерийни изделия. Течни разтвори.

Най-често, но не винаги, парфюмерийните изделия са течни разтвори. Най-разпространени разтворители са спирт, смес от спирт и вода, дипропиленгликол и други течности. 

 

Ароматни вещества - ароматизатори.

Използваните ароматни вещества (ароматизатори) могат да бъдат както с естествен (натурален) произход (етерични масла), така и с изкуствен произход (синтетични ароматизатори, като например ванилал, фталат - сред най-разпространените алергени). Най-честата, но не и изчерпателна класификация на парфюмерийните изделия е следната:

  1. - Парфюми,
  2. - Парфюмирана вода (тоалетен парфюм);
  3. - Тоалетна вода;
  4. - Одеклон;
  5. - Дезодорант;
  6. - Освежител на въздуха.
Парфюмерийни композиции.

Майсторите парфюмери имат за задача да съставят парфюмерийни композиции, които след това влизат в състава на едни или други хигиенични средства, като 

  • сапуни, 
  • шампоани, 
  • гелове 

и др. п. Различните видове парфюмерийни изделия отразяват концентрацията на ароматните съединения в разтворителя, който обикновено е етанол или съединение на вода и етанол.

 

Парфюмерийни разтворители - етанол и вода.

Освен обичайните разтворители за парфюмерийни масла, каквито са етанола и смесите от етанол и и вода, като такива могат да се използват също и неутрално миришещи масла от типа на пречистено кокосово масло или течни восъци като масло от вида жожоба.

 

Качества на парфюмерийните изделия.

Основни качества на парфюмерийните продукти са техните интензивност и дълграйност, които се базират на 

  • концентрацията, 
  • интензивността,
  • дълготрайността 

на използваните в парфюмерията аромати. Различните парфюмерийни изделия съдържат различни количества благоуханни масла. Концентрацията на масла в в качествените парфюми - Eau de Parfum (EdP) задължително е по-висока отколкото в тоалетните води - Eau de Toilette (EdT), макар че вътре в диапазона количествата и съотношенията между тях могат да се променят между отделните продукти и парфюмерийни марки. По този начин EdT от един производител може да бъде по-силен от EdP на друг. Това са в най-сбит вид главните характеристики на умението да се прави качествена парфюмерия, чрез изкуството да се създава хармония от аромати и благоухания.




Гласувай:
1


Вълнообразно


1. parf - Благодарение на това, че човек е ...
10.11.2014 16:42
Благодарение на това, че човек е надарен със специален орган на обонянието (едно от петте осезания), различни аромати и ухания се превръщат в неотменима и съставна част от нашия живот.

Стъпвайки върху този факт, широко развитие и разпространение получава парфюмерията, като индустрия за производство на различни парфюмерийни продукти - парфюми, води, таркове, кремове, освежители, одeклони и т.н.
цитирай
2. parf - Видове парфюмерия
16.11.2014 17:56
Ако разграничим събирателното понятие "парфюмерия" по различни видове, то те са преди всичко прахообразни, твърди и течни продукти. Едрозърнести прахове от листа на рози, сандалово дърво, корети от теменуга и др.п. се доставят в торбички от плат или хартия и се използват, например за обезмирисяване на бельо или отмирисване на тютюнев дим. Твърдите са хартии или свещи, изработвани примерно от липов въглен и селитра с добавка на съответните ароматни композиции. Но в крайна сметка, най-търсени и разпространени са течните парфюмерийни продукти, като преди всичко това са различните разновидности на парфюми, тоалетни води, одеклони, дезодоранти и др.
цитирай
3. marketinga - Изкуството на парфюмериста е като ...
09.12.2014 17:21
Изкуството на парфюмериста е като музикалното изкуство и не напразно в парфюмерията има много музикални термини - парфюмериен орган, ароматна композиция, акорд от ухания и т.н.
цитирай
4. foreks - Днес, редица пристигащи от изток ...
14.12.2014 11:44
Днес, редица пристигащи от изток парфюми, които при това обикновено се разработват на натурална основа и по старинни рецепти, могат да бъдат добавени към обичайната за днес парфюмерия, които при това, освен основното си предназначение - да ухаят приятно, притежават и лечебни свойства. Обикновено техен източник е Китай, Индия, Арабски страни...
цитирай
5. parf - Парфюмерията е една от 5-те основни ...
14.12.2014 20:03
Парфюмерията е една от 5-те основни индустрии в живота на хората, тъй като се основава на едно от 5-те сетива - обонянието.
цитирай
6. parf - Вероятно, днес става дума за мил...
15.12.2014 20:08
Вероятно, днес става дума за милиарди евро оборот от производството и продажбата на парфюми. Ароматите не са никак за пренебрегване при живот в обществото. Но на война и в гората, може би е по-добре и без тях. На времето, във Виетнамската война, американските войници издавали местоположението си заради афтършева, който използвали след бръснене.
цитирай
7. parf - Най-наложена е френската парфю...
18.12.2014 20:13
Най-наложена е френската парфюмерия, със световно признание. Но американската парфюмерия също е силна, преди всичко със своя маркетинг и агресивно налагане. Донякъде може да се нарече "силова" парфюмерия.
цитирай
8. parf - В парфюмерията качеството на пр...
13.01.2015 17:13
В парфюмерията качеството на производство на парфюмите се дели на няколко степени:
- "Лукс" - изцяло ръчно производство с 100% естествени съставки;
- "тип А" - високо качество на суровините, до 90% естествени съставки;
- "Тип В" - използват се полусинтетични съставки, които са напълно или частично изкуствени;
- "Тип С" - използват се изцяло синтетични и евтини съставки, като тези за добавка в перилните препарати и сапуните, а също и при фалшивите парфюми.
цитирай
9. parf - Парфюмеристите дизайнери на нови ...
16.01.2015 19:19
Парфюмеристите дизайнери на нови аромати обръщат специално внимание на "характера" на ново създаваната ароматна композиция. Така че, добре би било да знаем тези характеристики и да ги съчетаваме със своя характер за по-голямо удовлетворение от ползването на съответния ароматен продукт.
цитирай
10. parf - Всеки парфюм се създава със свой ...
22.01.2015 19:21
Всеки парфюм се създава със свой специфичен характер, поради което трябва да съобразяваме според своята зодия и парфюмения си хороскоп, какъв точно да го изберем. Например, ако сме склонни към романтични изяви, едва ли ще е подходящ за това освежаващ спортен парфюм и обратното.
цитирай
11. parf - . . . или ако ни предстои делова ср...
22.01.2015 19:21
... или ако ни предстои делова среща, едва ли е подходящо да се "потопим" в силен и омайващ вечерен аромат.
цитирай
12. parf - Има една тенденция, която се опитва ...
27.01.2015 19:00
Има една тенденция, която се опитва да намери почитатели - унисекс парфюмерията - т.е. парфюми, еднакво пригодни за употреба и от двата пола. Но в това едва ли може да се търси някаква хармония. Един мъж да се прави на жена и обратното - едва ли е нещо кой знае колко романтично.
цитирай
13. parf - Много от парфюмеристите правят ...
02.02.2015 19:38
Много от парфюмеристите правят специална характеристика на своите парфюми, която може да е отправна точка за избор на аромат, според психологическата характеристика на човека. Но ако не сте вещи по психология или не сте в състояние да си позволите консултация при известен психолог, на помощ може да Ви дойде добре направен парфюмен хороскоп, естествено съобразен със зодията която сте.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: parf
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 117498
Постинги: 67
Коментари: 172
Гласове: 87
Архив