Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.11.2014 16:55 - Ще повярвате ли, че "Eau de Cologne" или "одеколон" буквално означава ... Кьолнска вода?
Автор: parf Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2715 Коментари: 4 Гласове:
6

Последна промяна: 13.01.2015 18:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Одеколон е широко разпространено понятие днес, като френскоговорящите вероятно знаят, че то идва от френски език - eau de Cologne и буквално означява "Кьолнска вода", което си е вид парфюмерийно изделие (според днешните разбирания), създадено на времето, през 17-ти век,  от италианския парфюмер Йохан Мария Фарина. Съдбата на одеклона е доста странна.  И действително, при това - според различни източници, общоприетият в цял свят термин е френското "Eau de Cologne" (с произношението си на български - одеклон), но то произлиза от словосъчетанието "Кьолнска вода", което пък идва от немски език - Kolnisch Wasser. 

 

imageТака че, продукта е създаден в Германия, от италианец, но се е прославил най-вече във Франция. И в допълнение, това е една от най-старите официално регистрирани търговски марки. Тя води своето начало още от далечната 1694 година, като истинското промишлено производство (в манифактура, каквито е имало в него време)  за почва в град Кьолн, Германия, по-късно през 1709 год. от италианеца Иоханн (Джованни) Мария Фарина. Това е било епохата на 7 годишната война (1756 - 1763 год.). 

 

По него време, голямо количество войници, в т.ч. и френски, преминавали през тогавашния град Кьолн. И нали французите са все по глезотиите, нещеш ли, в този забутан град, намират евтина ароматизирана вода, която се оказала по джоба даже на обикновените войници. И от него момент, на щиковете на обикновените французи, Кьолнската вода попада в столицата на модата - Париж и там се произвежда истински фурор. 

 

Затова в обобщение можем да кажем, че понятието одеклон - Eau de Cologne е с френски произход, но означава немското "Кьолнска вода", а е сътворено и при това - патентовано, от италиански парфюмер на име Фарина. Макар историята да сочи, че първоначално е било вид лекарствено средство (ще си умрете от смях за какви болести се е използвало - но за това друг път), днес "одеклон" принадлежи към вид парфюмерийни продукти, подходящи както за жени, но най-вече и особено използвани от мъже.




Гласувай:
6


Вълнообразно


1. apostapostoloff - Малцина знаят, че
06.11.2014 17:18
немците имат добра козметика. Fa и Nivea например- това са все немски марки.
цитирай
2. bizness - По него време е имало някаква 30 г...
15.12.2014 14:16
По него време е имало някаква 30 годишна война, и през град Кьолн са се редували да преминават всякакви войски. Но французите им харесала ароматизираната вода, и особено че била евтина, а прокрай тях, изглежда, и Наполеон също я харесал, дали й френско наименование и я популяризирали във Франция, а оттам и по целия свят.
цитирай
3. bizness - Те на немците не само козметиката им ...
15.12.2014 14:18
Те на немците не само козметиката им е добра. Както обичат да казват - алес дойчес гуд. Но най яки са им колите. Иначе в електрониката не ги бива.
цитирай
4. parf - Както и редица други парфюмерийни ...
13.01.2015 18:43
Както и редица други парфюмерийни средства, парфюмите и одеколона здраво са навлезли в нашето ежедневие и то още преди няколко столетия. Въпреки нашата воля, техният вълнуващ аромат винаги предизвиква у нас силни реакции - от отвращение (ако някой се е олял без мярка), през раздразнение (от неуместното им използване), до възбуда и влюбеност.
цитирай
5. parf - Някой да е чувал да има одеколон за ...
27.01.2015 19:04
Някой да е чувал да има одеколон за жени? Интересно, за какво биха го използвали? (за който не знае, мъжете го ползват за след бръснене).
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: parf
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 117541
Постинги: 67
Коментари: 172
Гласове: 87
Архив