Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2014 19:17 - Тоалетна вода (eau de toilette - EDT) - що е то?
Автор: parf Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 4241 Коментари: 16 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Какво е тоалетна вода?

imageНаясно ли сте какво точно е "тоалетна вода", кой я е изобретил и какви приложения има тя? Преди всичко, това е вид парфюмерийно изделие във вид на спиртен разтвор на ароматни вещества. Международното му обозначение е "eau de toilette" или използвано най-често в съкращение върху етикетите на парфюмите като EDT.  От EDT не бива да очаквате да има концентрацията и трайността на парфюм, при положение, че го запупувате и на много по-ниска цена. В случая, очаквайте трайност около 2 - 3 до 4 - 5 часа. 

Eau de toilette е изобретена от Император Наполеон.

Изделието възниква по Наполеоново време, когато императора в изгнание бил принуден за измисли някаква заменка на одеклона (с който бил свикнал) и той направил собствена рецепта за ароматизирана вода с добавка на бергамот и нарекъл изобретението си "тоалетна вода" - (eau de toilette - EDT). От тогава това вече е и официален термин. Някои парфюмерийни фирми, като L"Eau par Kenzo, Eau Belle, Cool Water Woman, Week-End, Eau d"Eden, Petits et Mamans и много други) произвеждат и разпространяват парфюмерийни изделия само в този формат. 

Парфюм за народа.

Ароматната композиция при тоалетните води по принцип е по-слаба, но затова пък има достъпна цена (така да се каже - парфюм за народа), като се разпространява в разнообразни формати (най-често 10, 50, 75, 100 мл). Освен това е и удобна при ползване, като най-често е под формата на спрей. На някои потребители им харесва, че уханието не е многосилно и идеално подхожда за дневно приложение - така че в тези случаи тоалетната вода е напълно достатъчна.




Гласувай:
6


Вълнообразно


1. parf - Неволята учи - изобретението на ...
24.11.2014 19:35
Неволята учи - изобретението на Наполеон по време на заточението му на остров Св. Мария, когато пресъхнали доставките на любимия му преди това одеклон (Кьолнска вода).
цитирай
2. анонимен - ха ха ха
26.11.2014 15:58
parf написа:
Неволята учи - изобретението на Наполеон по време на заточението му на остров Св. Мария, когато пресъхнали доставките на любимия му преди това одеклон (Кьолнска вода).


не беше ли остров Св.Елена?:)
цитирай
3. parf - Остров Св. Елена е.
26.11.2014 19:52
Остров Св. Елена е.
цитирай
4. parf - Той е наложил и одеклона, и понеже ...
26.11.2014 19:54
Той е наложил и одеклона, и понеже бил евтин и добре миришел, войниците му го пренесли и във Франция, а оттам и по целия свят, та до днес.
цитирай
5. bizness - Преди време мъжете основно изпо...
29.11.2014 17:17
Преди време мъжете основно използваха одеколон и то обикновено след бръснене. Сега на това му казват афтър шейф. Особено в казармата, всеки войник трябваше да се бръсне и всеки имаше одеклон. Явно традицията си върви още от времето на Наполеон и от неговите войници.
цитирай
6. psihologia - Доста хора, поради ниската й кон...
03.12.2014 17:25
Доста хора, поради ниската й концентрация на ароматни вещества, бъркат тоалетната вода с ментетата. Но истината е, че марконата тоалетна вода си е качествен продукт, само че по правило в нея е заложена по слаба концентрация на аромата.Това я прави по-малотрайна и по-бързо се изразходва, но пък и цената й е по-ниска.
цитирай
7. parf - С ползването на тоалетна вода за ...
04.12.2014 20:07
С ползването на тоалетна вода за измиване на ръцете и наплискване на лицето французите се отворили през Средновековието за по-сериозна хигиена и така постепенно стигнали до идеята да се къпят. Прабългарите се къпели още преди 1300 години, като си носели походни сгъваеми вани от мях (вид животинска кожа).
цитирай
8. marketinga - От тоалетните води се усещат само ...
09.12.2014 17:11
От тоалетните води се усещат само базисните нотки на аромата, докато връхните и сърдечните са съвсем кратки и бързо се разсейват. Това не позволява да се възприеме целия обем на благоуханието.
цитирай
9. parf - Но са достъпни на цена и все пак са ...
14.12.2014 19:59
Но са достъпни на цена и все пак са ароматни.
цитирай
10. bizness - Тоалетните води са фактически п...
15.12.2014 14:20
Тоалетните води са фактически първите парфюми, които са започнали да произвеждат във Франция преди около 300 години и оттам е тръгнала тази индустрия - парфюмерията. Парфюмерите били най-богатите хора навремето.
цитирай
11. parf - Но повечето парфюмери във Франция ...
15.12.2014 20:01
Но повечето парфюмери във Франция били италианци. Въпреки това, наименованието е френско и налагането като продукт става пак във Франция. Вече 300 години.
цитирай
12. parf - Може да се каже, че тоалетната вода е ...
18.12.2014 20:07
Може да се каже, че тоалетната вода е най-древния съвременен парфюм, тъй като с нея се поставя началото на съвременната парфюмерия, като това е станало преди около 300 години
цитирай
13. parf - Изглежда, тоалетна вода са по-с...
29.12.2014 18:43
Изглежда, тоалетна вода са по-склонни да използват екстравертен тип хора, като това е в унисон със стремежа им да въздействат върху заобикалящите ги хора по колкото е възможно повече начини, в т.ч. и с аромата си. Но някои прекаляват и чак се оливат, като не са съвсем наясно с принципа за умереност и така постигат обратен резултат - да отблъскват колеги с прекомерно натрапчиви ухания. Нужна е умереност.
цитирай
14. parf - Тоалетната вода е вариант да се в...
22.01.2015 19:25
Тоалетната вода е вариант да се възползваме от качествата на съответната маркова ароматна композиция, но на доста по-ниска цена. Този продукт е доста по-"разреден" спрямо показателите на истинския парфюм, което означава, че в него са използвани по-малко като количество аромати, при запазване на тяхното качество. Естествено, в този случай спада и трайността на изделието, но и 3 - 4 часа трайност е добре за деня.
цитирай
15. parf - Може да се каже, че тоалетната вода е ...
27.01.2015 19:06
parf написа:
Може да се каже, че тоалетната вода е най-древния съвременен парфюм, тъй като с нея се поставя началото на съвременната парфюмерия, като това е станало преди около 300 години

Определено може да се каже, че одеколона и тоалетните води са първите съвременни пафюмерийни изделия, появили се и получили широко разпространение по времето на Наполеон и то най-вече сред обикновените войници, понеже били евтини и ги препоръчвали буквално за всичко.
цитирай
16. parf - Мъжкият парфюм не е нещо, без което ...
02.02.2015 19:29
Мъжкият парфюм не е нещо, без което не можем, но с дамския нещата стоят по-иначе. Затова тоалетната вода е добър вариант и като възможност за употреба през деня, и като ценово съотношение и трайност на аромата. Т.е. ако непременно трябва да ухаем и то добре, но не можем да си позволим скъпи парфюми, проблемът може да се реши напълно задоволително и с тоалетна вода от същата марка.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: parf
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 117476
Постинги: 67
Коментари: 172
Гласове: 87
Архив