Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2014 20:08 - Ароматни вещества и аромати - що е то?
Автор: parf Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1883 Коментари: 2 Гласове:
2



Миризми и аромати.

Знаете ли кои миризми наричаме аромати или ароматни вещества и знаете ли какво точно е аромат? - приятен мирис или благоухание. Подобно определение за ароматните вещества предполага допълнителна, емоционална характеристика (антоним на тази дума е воня), освен техническото значение на понятието. Съвсем определено ароматите могат да предизвикват у човека положителни асоциации и съответни физиологични реакции, като 

    image
  • усилено дишане, 
  • понижение на кръвното налягане, 
  • отпускане на мускулите. 
Субективно въздействие на ароматните вещества.

Преценките за приятност и неприятност на определен аромат са силно субективни и зависят от опита на човека, а също и от концентрацията на летящите ароматни вещества. Затова рядко се случва един и същ аромат да се възприема от хората по идентичен начин. Основна суровина за различни аромати са листенцата на цветовете, плодовете, листата, корените и др. части на ароматните растения, от които чрез парна дестилация и екстракция се получават етерични масла. Ако искате на практика да видите как се прави това, идете на празника на розата през май-юни в Казанлък. 

Как да избираме аромати?

Има и ароматните вещества от животински произход, които се използват във вид на настойки предимно за фиксиране на аромата - амбра, мускус, цибетин и др. При това, суровината от животински произход е по-скъпа от останалите съставки, но точно тя определя нивото и качеството на парфюмите. Едно от най-важните неща, които трябва да знаете за парфюмите е, че нанесени върху кожата на различни хора, "звучат" по-различен начин. Поради това аромати трябва да се подбират индивидуално, без да се "съветваме" с други хора, освен по изключение.




Гласувай:
2


Вълнообразно


1. psihologia - Ароматите въздействат силно на ...
03.12.2014 17:16
Ароматите въздействат силно на обонянието - едно от петте основни възприятия, така че играят голяма роля в живата на човека и при контактите му с други хора.
цитирай
2. angliiski - Изборът на аромат не е само интуи...
18.12.2014 16:39
Изборът на аромат не е само интуитивно занимание, става бавно и изисква известни познания.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: parf
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 117505
Постинги: 67
Коментари: 172
Гласове: 87
Архив