Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.12.2014 19:45 - Каква е структурата на аромата в парфюмите?
Автор: parf Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1474 Коментари: 1 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Структура на аромата

imageРазнасянето на аромат в помещение или на открито е вид физическо явление - преход на различните ароматни вещества от твърдо или течно състояние в газообразно такова, като по този начин се формира ароматен шлейф, който Ви съпровожда когато се движите или стоите на едно място. Иначе парфюмите са смес от много и разнообразни благоуханни вещества, но с различна степен на летливост във въздуха, което придава структура на аромата поне в три степени - горна, средна, долна. 

Горна нота

Най-летливите ухания се изпаряват първи и дават на парфюма първоначалната или горната му нота (миризма) - първото ниво на ароматната структура и се запазват за няколко минути, като така ни подготвят за  следващия сърдечен аромат. 

Средна нота

На следващия етап, за няколко часа, се изпаряват средно летливите аромати с примеси на трудно летливите, което образува ядрото на аромата и по тях се определя типа на парфюма - сърдечни нотки. 

Базова нота

Основната (базовата) нотка, която се усеща в завършващия етап на изпарение на парфюма, осигурява силата и устойчивостта на аромата като цяло. За целта се използват фиксатори, които се състоят от тежки продукти - дъбов мъх, сандал, ветивер, цибет, мускус, амбра, боброва струя,  ванилин, изкуствен мускус, кумарин, салицилати и др.п. 

Структуриране на парфюма

Аромата от парфюмите с добре подбрана структура не Ви се "стоварва" изведнъж, а се развива постепенно, разгръща се, задържа се, не отслабва, колкото е възможно по-дълго време. Затова се нарича  парфюмерийната композиция или ароматна  симфония.



Тагове:   структура,   аромат,   парфюм,


Гласувай:
0


Вълнообразно


1. parf - Към сърдечната група се отнасят ...
23.12.2014 19:46
Към сърдечната група се отнасят етеричните масла на бергамота, лавандулата, портокала, лимона, а също на розовото дърво, тамяна, кориандъра, естрагона и розмарина.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: parf
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 117510
Постинги: 67
Коментари: 172
Гласове: 87
Архив